headerfoto presentaties

Presentaties IBTC 2021

Tien lezingen en zeven roundtable-sessies; de IBTC 2021 kende een uitgebreid online programma. Thema’s waren marketing, de fietstrends tijdens en na de coronacrisis en kamperen met de fiets. Een korte impressie van wat er bij de lezingen de revue passeerde.
 

Trends tijdens en na corona

Wim Bot van de Nederlandse Fietsersbond haakte in op een actueel thema; de gevolgen van de coronacrisis op het gebied van mobiliteit. En die gevolgen zijn groot. Het openbaar vervoer verdween bijna van het toneel, het fietsgebruik steeg spectaculair en fietspaden werden in versneld tempo aangelegd in diverse Europese steden. Ook herontdekten de Europeanen – noodgedwongen vanwege beperkende maatregelen – hun eigen regio, stad of woonwijk en krijgen ze nog meer aandacht voor gezondheid en een gezonde levensstijl. Die trends bieden volgens Bot enorme kansen voor de ontwikkeling van het fietstoerisme na de coronacrisis. Door het ontwikkelen van meer attractieve mogelijkheden voor fietsvakanties en investeringen in de fietsinfrastructuur, kunnen die kansen worden benut.

Een van de presentaties op de IBTC ging over Brussel, dat in een echte fietsstad verandert

Brussel: een nieuwe fietsstad

De fietsmanager van het Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Frederik Depoortere, deed in zijn keynote Good Move uit de doeken, een project dat de duurzame mobiliteit in deze drukke stad stimuleert. In de praktijk betekent dat: minder ruimte voor de auto, meer ruimte voor fietsers en wandelaars, met als resultaat een gezondere leefomgeving. Na overleg met alle betrokken partijen, volgde de eerste maatregel; kortere wachttijden voor fietsers en wandelaars bij verkeerslichten. Veel meer aandacht trok de opoffering van een autorijstrook van de drukke Wetstraat voor een breed fietspad. De volgende stappen zijn – onder meer – de aanleg van 40 km aan fietspaden om de gaten in het fietsnetwerk op te vullen en een forse uitbreiding van de 30-kilometerzones. Dat alles moet leiden tot een meer leefbare stad waarin je met plezier op een fiets stapt.

Wat is het nut van influencer marketing?

Influencer marketing

Sandrine Buffenoir van Atout France in Amsterdam zoomde in op een relatief nieuw marketingfenomeen: de influencer. Heeft het zin een influencer in te zetten bij de promotie van een fietsroute of een fietsroutenetwerk? Sandrine kon deze vraag met ‘Ja’ beantwoorden. Influencers kunnen authentieke, kwalitatief hoogwaardige content creëren die goed aansluit bij de beleving van hun achterban. Ze zijn experts op hun gebied en hun volgers luisteren aandachtig naar de beslissingen die ze nemen. Maar ze moeten uiteraard wel goed matchen met het product dat je wil promoten.

Atout France werkt al enkele jaren met influencers en zoekt daarbij naar een samenwerkingsverband voor de lange termijn. Het bureau kijkt onder andere naar het aantal volgers van een influencer op social media en de reacties die er op posts komen. Maar voor de promotie van fietsroutes zijn zeker ook influencers van belang die in een bepaalde niche – het fietstoerisme – actief zijn en wellicht niet zoveel volgers hebben. “Wie je uiteindelijk inschakelt voor promotie, dat selecteert zichzelf uit op basis van de ervaringen die je opdoet. Wel is het voor ons belangrijk dat een influencer zich goed gedraagt als deze op pad is. Dat hij of zij afspraken nakomt en goed met onze partners omgaat.”

Wat kan er beter op campings? Heel veel, aldus Bert Sitters tijdens zijn IBTC-presentatie

Kamperen met de fiets

Fietsjournalist Bert Sitters mag zich een ervaringsdeskundige noemen; hij heeft op de fiets ruim honderd landen bezocht. Op het gebied van fietskamperen is er nog veel te verbeteren, merkte hij tijdens zijn reizen. Tijdens de IBTC kwam hij met tal van voorbeelden en aandachtspunten, in dit geval toegespitst op de situatie in Frankrijk. Laat fietskampeerders een lager tarief betalen, stelde hij voor, ze nemen immers minder ruimte in dan gezinnen met auto plus grote tent en mensen met caravans en campers. Ook vindt hij dat er meer speciale plekken moeten komen op campings voor het fietserslegioen. Enkele simpele maatregelen kunnen het leven van een fietskampeerder aangenamer maken, zoals een dagverblijf, keuken met koelkast en niet te vergeten een picknickbank bij de tent. Sitters wees ook op het label Accueil Vélo, ofwel Fietsers Welkom. Accommodaties met dat label bieden een warm welkom aan fietsers, alsook fietsreparatiespullen en faciliteiten als huurfietsen, bagagevervoer etc.

Natuurkampeerterreinen

Silvie Hermsen van De Groene Koepel, een Nederlandse organisatie voor duurzaam toerisme en recreatie, kwam na de lezing van Sitters met het voorbeeld van hoe het wél kan. De 148 aangesloten natuurkampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk zijn een eldorado voor de rustzoekende fietskampeerder. Deze terreinen hanteren budgetvriendelijke tarieven en bieden een plek midden in de natuur met speciale veldjes voor fietsers en wandelaars. Ook zijn er trekkershutten voor die doelgroep. De laatste toevoeging aan het aanbod van De Groene Koepel, zijn plekken voor de ‘hangmatkampeerders’, een nieuwe trend onder trekkers. Verder zijn in Nederland zeven unieke fietsroutes uitgezet van natuurcamping naar natuurcamping.

Extra beleving op La Dolce Via

La Dolce Via en LF Zuiderzeeroute

Diverse routes in Europa passeerden de revue, waaronder La Dolce Via, de Fietsroute van het Jaar 2020. Lucile Clara van Ardèche Tourisme in Frankrijk schetste de ontwikkeling van deze route over voormalige spoorlijnen. De samenwerking met een museumstoomtrein inclusief fietswagon, die je naar een startpunt kan vervoeren, geeft een extra beleving aan deze route. Bikeboxen om je fiets veilig in te stallen, picknickbankjes, een strategisch watertappunt: dat alles maakt La Dolce Via tot een route met een hoog voorzieningenniveau. Leon Hoogsteen van het Nederlandse Fietsplatform vertelde over het fenomeen icoonroutes, met de LF Zuiderzeeroute als voorbeeld. Door bepaalde routes te ‘branden’ met onder andere storytelling en een eigen website, komen die meer in de schijnwerpers te staan en zullen ze ook meer fietsers aantrekken.

De Brenta-fietsroute

Brenta-route en Loire à Vélo

Luca Chenet van marketingbureau Bike Adv belichtte de Brenta-route (35 km) in het noorden van Italië. Niet alleen prachtige uitzichten en een autovrij fietspad zorgen voor een plezierige beleving, ook het fietsvervoer per trein, de gastronomie van de streek en de Giro-etappes die de Valbrenta-kloof aandeden, dragen hieraan bij. De Loire à Vélo in Frankrijk stond centraal in de IBTC-presentatie van Estelle Vandenbroucque & Virginie Priou (Pays de la Loire and Centre-Val de Loire). Maar liefst 1 miljoen liefhebbers fietsten in 2020 het traject door de Loire-vallei, een aantal dat onder meer ook te danken is aan jarenlange internationale marketingcampagnes en – als simpel voorbeeld – een website in vier talen. Bovendien kan de fietser rekenen op aanvullende faciliteiten als gratis fietsvervoer per trein, accommodaties met het Accueil Vélo-label (Fietsers Welkom) en fietsservice-stations.

Fietsen langs de restanten van het IJzeren Gordijn

Iron Curtain Trail

Daniel Mourek, EuroVelo-coördinator in Tsjechië, sprak over de Iron Curtain Trail, de fietsroute langs het voormalige IJzeren Gordijn. Het deel in Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije kwam tot stand via een Euregioproject. Inmiddels is de route in die landen bewegwijzerd, zijn er rustplaatsen ingericht en kunnen fietsers verder profiteren van verschillende varianten van het ‘fietsers welkom’-label.