fietstoerisme conferentie logo ibtc

The International Bicycle Tourism Conference (IBTC)

115 professionals bezochten de 9 keynotes en 7 roundtables van de IBTC 2022. Één conclusie kon je zeker trekken op basis van al deze online bijeenkomsten: er gloort een mooie toekomst voor het fietstoerisme!

een eenzame fietsster in een Tsjechisch bos

Impact corona op het fietsen

Evenals op de vorige IBTC-editie, kwam de impact van de coronapandemie op het fietsen naar voren. De eerste besmettingsgolven hadden in 2020 een enorme boost gegeven aan het fietsgebruik in Europa. En dit heeft ook een effect gehad op de fietsinfrastructuur. Herbert Tiemens, beleidsadviseur van de gemeente Utrecht, zag afgelopen zomer tijdens zijn fietstocht naar de conferentie Velo-city in Lissabon tal van nieuwe fietspaden in grote steden, die in veel gevallen een permanent karakter krijgen. 

Bikepacken in Finland

Finland was dit keer nadrukkelijk aanwezig in het IBTC-programma. Het land speelt in op de trend van het bikepacken, waarbij fietsers avontuurlijke, meerdaagse tochten maken door de natuur. Dit gebeurt veelal met mountainbikes over onverharde paden. In het zuidwesten van het land is inmiddels een netwerk aan trails gerealiseerd en in de komende jaren volgen trails in het deel boven de poolcirkel. 

Ambitieuze plannen Luxemburg

François Bausch, minister van Mobiliteit en Openbare Werken, en Lex Delles, minister van  Toerisme, presenteerden het ambitieuze fietsbeleid van het Groothertogdom Luxemburg. Zo wordt het aantal kilometers aan fietspaden volgens de planning verdubbeld van ruim 600 naar ruim 1.000 km en komen er zelfs fietssnelwegen tussen enkele grote steden. Uitstekende bewegwijzering, gratis openbaar vervoer, faciliteiten als reparatiestations onderweg: alles wijst erop dat het land binnen enkele jaren een waar fietswalhalla is. 

Projecten in Denemarken en Vlaanderen

Nieuws was er ook uit Denemarken, dat een landelijk routenetwerk gaat uitrollen voor fietsers en wandelaars. Marco Berends, een Nederlander die in Denemarken woont, is nauw betrokken bij de opzet daarvan en gaf de IBTC-gangers een update over de status van dit grootschalige project. Johan Vanswijgenhoven van Toerisme Vlaanderen vertelde in zijn keynote over de nieuwe icoonfietsroutes. Het gaat daarbij om 9 thematische routes, die onderling met elkaar verbonden zijn. Met deze routes wil Vlaanderen zich in de komende jaren internationaal als fietsbestemming profileren. 

Lees de samenvattingen van de keynotes.